I vilken ordning ska jag använda mina produkter?

Toner, kräm, serum, spot treatment, essens, koncentrat…hjälp! Det är inte alltid självklart hur och när olika hudvårdsprodukter ska appliceras. Den gyllene regeln är att du ska börja med den produkt som är lättast eller tunnast och avsluta med den som är ”tjockast”. Alla använder inte alla steg, men ordningen nedan kan du ha som rättesnöre oavsett hur få eller hur många produkter du använder i din rutin. Är du osäker på vilken rutin som passar just dig, så kan en hudterapeut hjälpa dig med att skräddarsy ett bra upplägg. Hitta en salong nära dig.

1. Rengöring

Starta alltid morgon och kväll med rengöring, som är a och o i hudvårdsrutinen. Använder du mycket smink kan du gärna rengöra två gånger, men du behöver inte använda två olika rengöringar. Glöm inte halsen. Därefter är huden redo att ta emot alla välgörande ingredienser i kommande steg. Använder du inte smink så tänk på att rengöra huden ändå, under både dagen och natten samlas det smuts och ”föroreningar” på huden.

2. Ansiktsvatten eller toner

Ansiktsvatten och toner är egentligen samma sak och det används dels för att ta bort eventuella rester av rengöring, smuts, överskottsfett eller makeup men framförallt för att balansera hudens pH, återfukta och ibland även exfoliera med syror. Även om ansiktsvatten och toner ofta benämns som en del av rengöringsrutinen, så är det en vårdande produkt som förbereder huden för nästa steg. Appliceras med en bomullspad eller motsvarande som kan återanvändas.

3. Exfoliering med syra

Använder du peel pads eller en exfolierande, talgreglerande lösning (solution) applicerar du det efter ansiktsvatten/toner. Beroende på hudtyp, behov och produkten i fråga kan detta exfolierande eller talgreglerande steg göras morgon och/eller kväll, eller några gånger per vecka. Obs! Om du använder SkinRise Bionic Tonic pads så hör de hemma i steget serum.

4. Essens

En essens är ofta nästan lika tunn som en toner men har ännu mer vårdande och fuktgivande egenskaper. Klappas in med händerna i hela ansiktet.

5. Punktbehandling

Även kallad spot treatment och används för att punktbehandla akne eller pigmentfläckar appliceras i detta steg så att den får störst möjlighet att verka på huden. Används gärna morgon och kväll för bäst effekt.

6. Serum

Ett serum är mer trögflytande och innehåller ingredienser som ger extra näring till huden. Ett serum är en superb produkt om man vill optimera sin hudvårdsrutin och jobba specifikt på t ex torr hud, rödhet, rynkor, pigmentfläckar, lyster… Ja listan kan göras lång. Applicera några droppar med händerna i hela ansiktet, morgon och kväll, eller bara på morgonen, eller bara på kvällen. Det bestämmer du utifrån hur mycket tid du har och övriga produkter som du använder. Här kan du prova dig fram.

7. Koncentrat

Ett koncentrat är ofta en något tjockare produkt (men inte så tjock som en kräm) med en aktiv ingrediens, som t ex retinol eller c-vitamin. Appliceras efter serum eller istället för serum om man föredrar att få koncentratet närmare på huden och göra sin rutin lite kortare.

8. Ögonkräm

Omkring ögonen visar sig rynkorna först, då huden är känsligare och tunnare än i övriga ansiktet. En ögonkräm är speciellt anpassad för att vara effektiv men utan att irritera. Duttas försiktigt in i huden omkring hela ögat. Obs! inte för långt ner, då missar du den goda effekten där den behövs.

9. Kräm

Sist kommer din dag- eller nattkräm. En kräm ger ytterligare fukt och välgörande ingredienser till huden samtidigt som den skyddar mot fuktförlust och påverkan från omgivningen. På morgonen ska du använda en dagkräm med SPF, alla dagar om året. Vill du använda en och samma kräm morgon och kväll så se till att lägga till SPF på morgonen.

Bonus

En ansiktsmask kan läggas till i din hudvårdsrutin några gånger i veckan för att ge din hud extra kärlek och vård. En mask appliceras efter rengöring och toner. Efter att masken sköljts av med vatten fortsätter du med ansiktsvatten/toner och efterföljande steg.