Vilken
hudtyp
har jag?

Vilken
hudtyp
har jag?

Finally, unik hudvård för dina unika behov

Det första steget på vägen mot en hudvårdsrutin som är anpassad för dig och din huds behov är att definiera din hudtyp. Vanliga begrepp är normal, torr, mogen, känslig, fet och kombinerad hud. Den hudtyp du har beror på arvsanlag, ålder, miljöfaktorer, och kan även påverkas av årstiderna. 

Men ibland är resan till rätt hudvård lång och snårig, med känslan av att ha prövat precis allt utan resultat. Då kan en professionell hudanalys hos någon av våra hudterapeuter hjälpa dig att effektivt hitta hudvård som passar just din hud och dina behov. Boka gärna tid för rådgivning på någon av våra salonger om du är osäker på vilken hudtyp du har.


Normal hud

En normal hud är jämn med normalstora porer med normal till måttlig talgproduktion. En normal hud kan kännas något fetare ibland, särskilt i den s.k T-zonen (panna, näsa, haka) men kan också ha en viss yttorrhet på en del partier, särskilt med åldern då talgproduktionen minskar och fukten inte bevaras lika lätt i huden. Huden är ofta relativt problemfri, men kan då och då få enstaka finnar och pormaskar.

Kombinerad hud

Blandad eller kombinerad hud kännetecknas av normalstora till stora porer och en fetare T-zon (panna, näsa, haka) samt torra partier vanligtvis på kinderna. Talgproduktionen kan behöva balanseras och maximalt med fukt behövs till de torra partierna. En blandad kombinerad hud kan då och då få finnar och pormaskar.

Känslig hud

Hudens struktur är jämn med små till normalstora porer och med en normal till låg talgproduktion. Huden reagerar lätt på olika inre och yttre belastningar. Känslig hud kännetecknas ofta av en tendens till rödhet, blossande och torrhet.

Torr hud

En torr hud kännetecknas av små porer och låg talgproduktion. Den torra huden kan strama och klia. Ofta förvärras det under vinterhalvåret, i kallt torrt klimat. En torr hud åldras snabbare och behöver mycket omsorg och fukt. En torr hud kan också vara känslig och reagera lätt på olika påfrestningar.

Mogen hud

En mogen hud har fina linjer och rynkor och uppvisar även ofta tecken på solskador i form av pigmentfläckar. Huden har mist sin spänst och kan vara ojämn eller grov i strukturen. Vanligast är att den mogna huden har en torr tendens, men den kan också vara av det fetare slaget. Val av produkter bör anpassas efter känslighet och behovet av fukt/talgreglering.

Fet hud

Fet hud har normalstora till stora porer, hög talgproduktion samt en ökad tendens till acne och pormaskar. Huden blir lätt blank under dagen. Under sommarhalvåret kan den feta tendensen öka. Produkter för fet hud reglerar talgproduktionen, dämpar glansiga partier och ger en fräsch hud med en matt yta.

Hitta de rätta produkterna för din hudtyp